150819_BEZPECNOSTI NA I_35 POMUZE V MYTE KRUHACPARDUBICE – Cestování po silnici I/35 bude o něco bezpečnější a plynulejší. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) buduje novou okružní křižovatku ve Vysokém Mýtě směrem na Litomyšl. Hotová by měla být do konce listopadu tohoto roku. Stavba, o které v minulosti jednal i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se zástupci ministerstva dopravy a ŘSD, je součástí dlouhodobé strategie na zlepšování bezpečnosti na silnicích v kraji.

„Na posledním společném jednání na ministerstvu dopravy jsme se shodli, že tato křižovatka je jednou z priorit bezpečnosti na silnici I/35. Řada řidičů využívá tuto přirozenou spojnici Čech s Moravou jako alternativu k opravované dálnici D1 a ještě zvyšuje už tak enormní kapacitní zátěž této komunikace. Přestavba této křižovatky na okružní by měla znamenat větší plynulost i bezpečnost dopravy,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Jedná se o rekonstrukci stávající průsečné křižovatky na výpadovce na Litomyšl. Ta bude přebudována na spirálovou okružní křižovatku elipsového tvaru. Před vjezdem do okružní křižovatky od Vysokého Mýta bude silnice rozšířena na dva jízdní pruhy, na výjezdu směr Litomyšl budou také dva pruhy. „Dosavadní křižovatka nebyla koncipována na stávající zátěž a zařazení z vedlejší komunikace od nákupního centra bylo téměř nemožné,“ sdělil hejtman Netolický, který zároveň připomněl, že se nejedná o první investici do zlepšení bezpečnosti na silnici I/35. „V minulém roce jsme na vybraných úsecích instalovali vodorovné dopravní značení pro bezpečný odstup vozidel. Zároveň jsme o letošních prázdninách zopakovali bezpečnostní kampaň na podporu ohleduplné jízdy. Následovat budou další opatření včetně úpravy křižovatky silnic I/35 a I/36 u Zámrsku,“ dodal Martin Netolický.