ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Už jen několik málo dnů nás dělí od momentu, kdy budeme opět posunovat ručičky na hodinkách. Tentokrát to bude směrem dolů, a to v neděli 27. října v noci, kdy čas poskočí ze třetí na druhou hodinu hodiny ranní. Spát tak budeme o hodinu déle. Co na to naše tělo? Zatímco maminky s dětmi a lidé v produktivním věku prožívají změnu času těžce, důchodcům a lidem s nepravidelnou dobou spánku většinou nevadí.

Změnu času ale nepodporují a to ani přesto, že většina hodin, hodinek a budíků už si díky signálu z atomových hodin poradí se změnou času sama. Pomoci by jim měla kampaň pro zrušení střídání času, za kterou stojí regionální senátor a neúnavný bojovník proti změně času, Petr Šilar. Odpůrcem střídání letního a zimního času je už několik let. Podílí se také na projektu, který má toto střídání zastavit v rámci celé Evropské unie. Předregistrace již byla spuštěná. Projekt se jmenuje Pouze jeden čas a má své příznivce. Podporu už mu dálo bezmála 7000 lidí.

Celkem by měl působit v sedmi zemích Evropské unie a získat jeden milion podpisů. Zároveň mohou lidé vyjádřit, do kterého času by se chtěli vrátit, zda do zimního nebo letního. Efektivitu takového návratu pak Unie nechá na odbornících. Podle Šilara bychom se měli řídit podle sluníčka, tedy zachovat čas zimní. Střídání času u nás bylo zavedeno v dubnu roku 1979. Zatímco v Rusku ho před dvěma lety zrušili, my máme šanci na zrušení nejdříve za tři roky. Letos se tedy ještě do zimního času vrátíme, a to i s hodinovou přestávkou v našem nedělním vysílání.