ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V následujícím roce se má rozběhnout investiční akce v podobě výstavby centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici. Odpůrci výstavby s předchozími námitkami neuspěli. Nyní je v řešení odvolání proti územnímu rozhodnutí. V něm si dotčení obyvatelé stěžují mimo jiné na možnou nadměrnou hlukovou zátěž a zvýšenou prašnost. “Jednou ze součástí odvolání bylo také napadení závazného stanoviska Krajské hygienické stanice Pardubického kraje, které bylo následně Krajským úřadem Pardubického kraje zasláno Ministerstvu zdravotnictví na přezkum,” řekl nám tiskový mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták. “Ministerstvo zdravotnictví postupuje standardním způsobem, požádali jsme o vyjádření Krajskou hygienickou stanici Pardubického kraje a poté, až toto vyjádření obdržíme, budeme se posouzením dotčeného závazného stanoviska zabývat,” doplnil vedoucí tiskového oddělení Ministerstva zdravotnictví Jan Brodský.

Délka přezkumu ze strany Ministerstva zdravotnictví bude záležet na rozsahu a komplikovanosti obdržené dokumentace. Nicméně ministerstvo předpokládá, že by přezkum mohl být hotov do konce roku 2018. Jakmile rozhodne, měl by Pardubický kraj v odvolacím řízení pokračovat. “V tuto chvíli je možné říci, že všechny termíny, tak jak byly stanoveny, jsou dodržovány. Včetně časového harmonogramu a není tak ohrožen původní termín dokončení stavby,” dodal Dominik Barták.

Další součástí odvolání byla mimo jiné i žádost o vybudování protihlukové stěny. Ta by měla mít za úkol oddělit ruch u vchodu a vjezdu do centrálního příjmu od dění v ulici Jana a Josefa Kovářů. “Přímo proti domům máme udělanej vchod, nebo vjezd do urgentního příjmu. Já nemyslím si, že bych musel být součástí nemocnice. Sice s ní sousedím, ale nemusím být součástí toho dění, který bude tady, tak jak je to zamýšlený,” sdělil nám obyvatel dotčené ulice Michal Pech.

V současné době pokračují přípravy prostoru pro budovu centrálního příjmu. První etapa výstavby zahrnuje demolici jednopodlažních nepodsklepených budov. “Bylo předáno staveniště pro demolici garáží, kde by měla následně vzniknout hlavní budova centrálního urgentního příjmu v nemocnici v Ústí nad Orlicí,” sdělil nám Dominik Barták. Samotná stavba by měla být zahájena ve druhé polovině stavební sezóny příštího roku. Dokončena by měla být v roce 2020.