foto: HZS Pardubického kraje

PARDUBICE – Zastupitelstvo Pardubického kraje na svém úterním jednání schválilo mimořádnou finanční pomoc obyvatelům panelového domu v České Třebové, kteří byli nedávno postiženi požárem tohoto domu. Krajská finanční pomoc je směřována městu Česká Třebová, které následně z těchto prostředků zajistí nezbytnou pomoc. Hejtman Martin Netolický také poděkoval všem 18 zasahujícím jednotkám jak profesionálních, tak dobrovolných hasičů z širokého okolí města.

„Částka jednoho milionu korun z krizového fondu, který je vytvořen v rámci rozpočtu kraje k řešení obdobných mimořádných událostí, bude použita na odstranění následků požáru na bytovém domě. V tuto chvíli se předpokládá celková škoda v desítkách milionů korun, a to bude nutné postupně upřesňovat škodu na jednotlivých bytech. Důležité je, že v tuto chvíli již byla dokončena oprava střechy a tím zabráněno dalším případným škodám, pokud by došlo k výraznějším dešťovým srážkám“ uvedl hejtman Martin Netolický, který nedlouho po události jednal možnou krajskou pomoc přímo na místě se zástupci města Česká Třebová, předsedou bytového družstva Jaromírem Urbanem a samotnými obyvateli domu.

Hejtman zároveň poděkoval zástupcům všech 18 jednotek profesionálních, ale i dobrovolných hasičů. „Vzhledem k povaze požáru se jednalo o velmi náročný zásah. Hasiči museli evakuovat obyvatele bytů v horních patrech domu. Zásah jim komplikovalo také velké teplo. Požár se podařilo dostat pod kontrolu až po přibližně osmi hodinách. Všichni, kdo se na tomto zásahu podíleli, si zaslouží naše poděkování,“ řekl hejtman Netolický.

Požár v českotřebovské části Lhotka byl ohlášen 3. června půl hodiny po poledni a podařilo se jej zlikvidovat po půl desáté večer. Hasiči místo střežili až do ranních hodin. Celý objekt byl odpojen od elektrické energie a přívodu plynu.