ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Mezinárodní “Velká cena města v karate” znovu zcela obsadila sportovní halu v Zahradní ulici. Dopolední část programu Generali cupu o pohár starosty patřila soutěži zvané Kata. Tedy stínovému způsobu boje proti několika imaginárním soupeřům.

Tělocvična Střední školy uměleckoprůmyslové byla dějištěm i druhé části “Velké ceny”. Ještě něž byly zahájeny souboje v rámci disciplíny pod názvem Kumite, závodníci se při nástupu představili jak veřejnosti, tak starostovi města. Petr Hájek sportovcům popřál co nejlepší výsledky a organizátorům hladké dokončení soutěže, která se mohla pochlubit početnou a navíc mezinárodní účastí. “V letošním roce přijelo 364 závodníků ze 46 klubů Čech, Slovenska a Polska. Je to asi o 20 méně jak loni, ale jsme za to rádi, protože ta tělocvična už loni i letos tím počtem přesahuje svoji kapacitu,” řekl ředitel turnaje Luboš Felgr.

Na čtyřech tatami bojovali o co nejlepší umístění jak karatisté začátečníci, tak zkušení závodníci. Početní převahu měli ti mladší. “Kategorie tady jsou od mladších žáků od sedmi let až po masters, takže muži, ženy nad pětatřicet čtyřicet roků, takže opravdu tady je spektrum všech věkových kategorií,” sdělil OIK TV Luboš Felgr.

Na jednotlivé duely dohlíželi rozhodčí. Těch bylo celkem sedmadvacet a jeden z nich nám prozradil, podle jakého klíče se určuje vítěz konkrétního souboje. “Rozhodující je získání vyššího počtu bodů, přičemž je ještě takzvaně získáván zlatý bod se tomu říká, takzvaně senshu technika, což je první bodovaná technika samostatně,” uvedl rozhodčí Marek Medve.

Na konci několikahodinového soutěžního maratonu si karatisté hájící barvy orlickoústeckého klubu vybojovali celkem čtyřiadvacet cenných kovů. Konkrétně 7 zlatých, 5 stříbrných a 12 bronzových medailí.