ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V tělocvičně v Zahradní ulici se konala Velká cena města Ústí nad Orlicí v karate. Soutěže se zúčastnilo rekordních 308 závodníků ze 32 oddílů z České republiky a Slovenska.

Závodníci rozčlenění do 72 kategorií zápasili od ranních až do večerních hodin a soutěž byla rozdělena na dvě části. “Kata a kumite jsou vlastně dvě kategorie, v kterých se závodí. Kata je sestava technik proti několika imaginárním soupeřům, trvá vesměs kolem minuty. Kumite je boj ve dvojicích,” řekl ředitel turnaje  Luboš Felgr.

A právě kumite bylo na programu odpoledne. “Mladší žáci mají kumite na jednu minutu, jedou 8 bodovatelných technik, takže rozdíl osmy končí předčasně zápas. Boduje se na hlavu, na břicho, na záda nebo různý podmety a techniky. Rozhodčí potom na konci vyhodnotí, kdo má víc bodů, ten vyhrává,” sdělil OIK TV ředitel turnaje  Luboš Felgr.

Trénink karate bývá zaměřen na nácvik rychlých a přesných úderů a kopů. Soutěže týmů kumite v žákovských a dorosteneckých kategoriích ovládli Ústečtí. Nejúspěšnějšími vyslanci domácího oddílu byli konkrétně Marián a Nikolas Olšavští, Jan Vaňous a Michal Jirout.  Celkově nejlepším oddílem se stal KCK Letohrad a soutěžícím David Beran, ten získal celkem tři vítězství a odvezl si tak broušený pohár, který darovalo město Ústí nad Orlicí.