ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Pod rozhlednou Andrlův chlum nedaleko Ústí nad Orlicí se konaly i letos víkendové závody minikár. Své výkony ve slalomu mezi plechovkami porovnávali děti i dospělí. Sobotní den patřil třetímu kolu Evropského poháru. Na minikárách se dolů z kopce proháněli jezdci z celé České republiky i ze Slovenska. “Je tady téměř 80 jezdců od kategorie M1, přes M2, M3, M4 a M5. Ty M1 jezdí malý děti od 3 let až po ty penzisty v M5, to se může jezdit až do 99,” přiblížil ředitel závodu Tomáš Brožek.

Díky nedávné rekonstrukci povrchu silnice jezdili závodníci po novém asfaltu. “Trať je nádherná, jezdci si pochvalují asfalt, že dobře drží, že to je lepší než ten letitej, takže spokojenost. Trať samotná je technická, má pěkný zatáčky, na kterých jsou postavený 3 slalomový úseky a dneska je postavená hodně rychle,” doplnil Tomáš Brožek.

Jezdce čekaly celkem 3 závodní jízdy, ze kterých se jim počítal součet dvou nejlepších časů. Kategorii M1, M2 i M3 ovládli závodníci startující za Automotoklub Škoda Mladá Boleslav. S časem 94 vteřin a 11 setin se na první příčce umístila Adéla Píšová. Pro první místo si v kategorii M2 dojel Tomáš Starý za 87 vteřin a 68 setin. V kategorii M3 se na 13. příčce umístila Anežka Slavíková. “Já sem jezdím hlavně kvůli těm lidem. Je tady novej asfalt od minulého roku, což je docela dobrý, protože nahoře to bylo docela rozbitý a to je určitě velký posunutí tý tratě,” sdělila nám Anežka Slavíková. Zvítězila Eliška Slavíková, která zajela obě tratě za 85 vteřin a 19 setin.

První místo v kategorii M4 obsadil s časem 81 vteřin a 63 setin Tomáš Bodinek z Minikár klubu Hlubočky. I v kategorii M5 se některým nedařilo podle jejich představ. “S tratí jsem velmi spokojený. A se svým výkonem zas tak až moc ne, chtělo by to trochu přidat. Závodím 10 let, vlastně začal jsem v 15 letech a v podstatě od tý doby závodím až do teď,” řekl Matěj Volek. Petr Zvířecí skončil na čtvrtém místě. “Já si myslím, že tato trať není přímo minikárová, myslím si, že technicky minikárovější tratě jsou hezčí, ale jinak spokojený s výsledkem jsem, protože se docela daří, teď jsem měl docela zajímavej čas,” prozradil Petr Zvířecí. První místo si s 81 vteřinami a 5 setinami zasloužil Luděk Pospíchal startující za Klub minikár Litoměřice. Druhý den se na Andrlově chlumu jelo ještě 13. kolo Poháru České republiky.