LANŠKROUN – Přestože sezona je ještě daleko, areál koupaliště a jeho okolí před nedávnem zaplnily stovky lidí. Diváků bylo možná ještě více, ale do dalšího z cyklu závodů “Gladiator race” se zapojilo 500 účastníků. “Převážně to jsou závodníci určitě z České republiky. I tím, že my ten seriál závodů děláme opravdu průsekem celé republiky, ale jezdí k nám i ze zahraničí, je to Polsko, Slovensko, Německo,” sdělil OIK TV spolupořadatel akce a hlavní stavitel trati Jakub Procházka.

Bez ohledu na národnost prokazovali muži i ženy svou fyzickou připravenost a zdatnost na trati dlouhé 6 kilometrů. Na cestě do cíle bylo třeba zdolat celou řadu nejrůznějších překážek, a to jak na souši, tak ve vodě. “Těch překážek na tomhle závodě je 23. Vlastně v průběhu toho závodu vás prověří úplně po všech stránkách. Jsou tady jak ručkovací konstrukce, tak přelézací, nošení břemene,” doplnil Jakub Procházka.

Na každého závodníka někde čekala disciplína, která pro něj byla výzvou. “Jsem spíš ten technický typ, ale nemám rád ty sjezdovky, výběhy. Dneska byla proklatě těžká, sluníčko, žádná občerstvovačka,” podělil se o dojmy závodník Milan Moravec. “Překážky jsem zvládal bez handicapu i balanc, ručkovačky, všechno, takže super, uvidím, na co to bude stačit,” zhodnotil soutěžící Michal Moravec.

Pokud někomu některé stanoviště vysloveně nevyhovovalo, mohl zvolit pomyslný plán B. “My fungujeme na principu handicapů, takže kdo nesplní překážku, tak jde nějaký handicap. Ten je většinou běžecký, případně cvičí něco dalšího, a ten rozhodující element toho umístění je čas,” řekl hlavní stavitel trati Jakub Procházka.

Milan a Michal Moravcovi ovládli kategorii “Lanškrouňáků”, v celkovém hodnocení navíc patřili do elitní dvacítky. Vůbec nejlepším ze všech byl Miroslav David.