ÚSTÍ NAD ORLICÍ – První vzpomínková akce na orlickoústeckého děkana Václava Boštíka se uskutečnila na městském hřbitově. Další připomínku osobnosti, která v Ústí nad Orlicí strávila významnou část své životní pouti, přináší výstava, jejíž vernisáž byla otevřena vystoupením Cecilské hudební jednoty.

O její spolupráci se vzpomínaným mužem se mohou zájemci dočíst ve sborníku nazvaném „Náš pan děkan“, který byl při příležitosti 50. výročí úmrtí vydán a na vernisáži představen. Na jeho realizaci se podílela skupina autorů. Jednotlivé texty vytváří koláž, která by měla postihnout zásadní etapy života někdejšího kněze a jeho odkaz, který se neomezoval pouze na pastorační činnost. Publikaci požehnal biskup královéhradecký Josef Kajnek.

Další obrazy ze života děkana, ale i města, nabídla výstava fotografií, ale i dalších předmětů. Mezi jinými monstrance z dílny architekta Jana Sokola. Plodem spolupráce mezi ním a Václavem Boštíkem je také ciborium, které stále slouží svému účelu a široká veřejnost si ho může prohlédnout vůbec poprvé v historii.  Výstavu je v Městském muzeu možné zhlédnout do 1. prosince.