ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na poslední letošní vernisáž pozvalo své příznivce orlickoústecké muzeum. V předvánočním čase nabídlo betlémy, háčkovaný svět i poetické dřevořezby. Řezbáře Vladimíra Doubala není potřeba návštěvníkům muzea představovat. V předvánočním čase se sem vrací již potřetí. Letos přivezl realistický betlém a s ním dvě desítky nejrůznějších dřevěných plastik. Většina dostala podobu ženy.

Druhá výstava obsahuje pouze jeden exponát, který ale svou velikostí zabral jeden celý sál v patře. Je to Betlém Bedřicha Zbořila. Ač původem ze Sázavy a povoláním sklář, ve volném čase se věnuje vyřezávání figurek pro přerovské muzeum. A odtud si muzeum také betlém zapůjčilo. Podle ředitelky muzea je to jeden z největších betlémů, který tu kdy měli. Přízemí budovy zase tentokrát patří něžné kráse háčkování. Autorky Simona Mecerodová a Kateřina Citová nás prostřednictvím vlny a háčku provedou módou od antiky až po současnost. Jak se v té době žilo, ukazují na samostatných výjevech.

Zajímavostí je kompletní zvěrokruh a v předvánočním čase aktuální Nebe a Peklo. Čtveřici výstav doplňuje v galerii expozice věnovaná osobnosti Josefa Jiřího Ehla, významného orlickoústeckého lékaře a divadelníka, jehož 110. výročí narození si připomínáme letos a 60. výročí úmrtí příští rok. Je představován nejen jako účastník legendárních Hudebních pátků, ale také jako fotograf a cestovatel. Všechny výstavy jsou v muzeu ke zhlédnutí až do 2. února.