ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Roškotovo divadlo v Ústí nad Orlicí zahájilo jarní sezónu za doprovodu hudby muzikantů ze Základní umělecké školy Jaroslava Kociana. Pomyslná vrátka do nového období otevřelo celkem devět souborů a orchestrů, které předvedly, co během zimy na zkouškách nacvičily.

O bohatý program se postaraly smyčcové, dechové či kytarové soubory, mezi které patří například Kociánek, Sweet wood, Trio EMO, Strings, ale i symfonický orchestr Decapoda. Jako první již tradičně vystoupili ti nejmladší z přípravné hudební výchovy pod křídly Lenky Lipenské. Kromě písniček se seznamují s notami, hudebními nástroji a učí se zvládnout přirozenou trému před vystoupením. Poté co si děti vyberou svůj nástroj a naučí se na něj základy, mohou si zahrát společně s kamarády v triu či kvartetu nebo zkusit hru ve větším hudebním tělesu.

Do smyčcového souboru Kociánek chodí nejmladší houslisti a violoncellisti, kteří pak mohou dále hrát v orchestru symfonickém. Na závěr večera se představil symfonický orchestr Decapoda pod vedením Miluše a Lenky Barvínkových. V jejich repertoáru se objevila jak klasika, tak i melodie z filmu Tanec s vlky. O překvapení se postarala skladba od Leroye Andersona. Prim v ní hrál neobvyklý hudební nástroj, se kterým to nebylo až zas tak jednoduché.

Ať už vás zaujala melodická hudba či zajímavé hudební nástroje, přijďte se podívat i na další koncerty pořádané základní uměleckou školou a podpořit mladé hudebníky svým potleskem.