LANŠKROUN – Ve středu 22. července proběhlo v sále lanškrounského zámku zasedání zastupitelů. Mezi hlavní projednávaná témata patřilo pokračování soudního sporu s firmou Gurmán, rekonstrukce polikliniky a chybějící dětský lékař.

Kromě toho zaznělo také, jakým způsobem pokračuje dlouhotrvající soudní spor města s firmou Gurmán. V jedné z mnoha žalob požaduje město po společnosti uhrazení 2 700 000 korun za to, že areál užívala 10 let bez placení nájemného. Gurmán naopak požaduje po městě náhradu škody na potravinách ve výši zhruba 880 000 korun. „Proběhlo soudní jednání přímo ve vinárně pod radnicí, kde byl zdokumentován stav,” řekl starosta Radim Vetchý. Momentálně žádné další řízení není vyhlášeno.

Co se týče rekonstrukce polikliniky, tak vedení města jednalo se zdravotní pojišťovnou, která tento záměr ocenila. „Dále jsme jednali s památkáři a máme domluvenou schůzku, teď předpokládám, asi do tří neděl, kdy proběhne jednání komise,” dodal Radim Vetchý. Město má v úmyslu hromadně oslovovat lékaře, kteří by se ve zrekonstruované poliklinice mohli objevit, tento plán měl ale svého kritika. „Navrhoval jsem, aby se jednalo individuálně s lékaři, aby se každému lékaři vysvětlil jednak projektový záměr polikliniky, vysvětlila se nová smlouva a s každým lékařem se jednalo o podmínkách této smlouvy,” pověděl zastupitel Jiří Kráčmar. Podle informací, které padly na zastupitelstvu z 16 lékařů hodlá vstoupit do zrekonstruované polikliniky šest. Sedm doktorů se zatím jasně nevyjádřilo a dva jsou proti. Patří mezi ně urolorožka a také pediatr.

Doktor Ivo Beránek svou praxi v Lanškrouně od 1. srpna opouští. Na Krajském úřadu už visí vypsané výběrové řízení. „Budeme čekat jestli se někdo přihlásí. Sami jsme podnikli několik kroků, oslovovali jsme lékaře v okolí, zda by přijali některé dětské pacienty,” řekl starosta. Pan doktor Beránek měl ve své kartotéce 1200 dětí. Ostatní pediatři můžou převzít zhruba stovku pacientů. Příští zasedání zastupitelstva je naplánováno na 16. září.