ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Již počtvrté Orlickoústecká nemocnice otevřela na jeden den brány veřejnosti. Doprovodný program návštěvníky provedl areálem a různými odděleními. “Město samozřejmě tuto akci vítá a podporuje, protože je to možnost, kdy se ústecká veřejnost může seznámit s Orlickoústeckou nemocnicí,” sdělil nám starosta města Petr Hájek.

Každoročně nemocnice zájemcům nabízí možnost podívat se do běžně nepřístupných míst. Účelem je seznámit nejen dospělé, ale i děti s tím, jak vlastně vypadá nemocnice z druhé strany. “Vidět nemocnici, naši techniku a seznámit se s personálem dřív než to člověk opravdu potřebuje v nějaké akutní situaci může jenom pomoci každému z nás, protože cílem je nahradit jistě přirozený strach spíš důvěrou,” poznamenal Ladislav Valtr. Jak říkají zdravotníci, je důležité dětem ukázat, že se nemusí bát bílých plášťů a bolesti. Venku pro ně byla připravená Perníková chaloupka a “otevřené dveře” vedly i do dětského pavilonu. Tam příchozí u vchodu vítaly flétnistky. Uvnitř i na předzahrádce byl pro ty nejmenší připraven zábavný program. “Těm dospělým zase ukázat právě to dění za dveřmi, které jsou jindy z logických důvodů třeba zavřené nebo zamčené. Aby měli možnost podívat se, jak vlastně vnitřek toho zdravotnictví vypadá,” řekl Tomáš Krejčík.

Jedním ze záměrů akce bylo informování veřejnosti o prevenci různých onemocnění. Pro tyto účely se venku nacházely stánky s doprovodným programem. Tam se kdokoliv mohl nechat po celý den zdarma vyšetřit. “Kde jsou v podstatě třeba nějaká základní vyšetření typu hladiny cukru, glukózy, měření tlaku. Jsou tady stánky s první pomocí, můžete si vyzkoušet dýchání z úst do úst, práci s tou figurínou,” dodal Tomáš Krejčík.

Prohlídky uvnitř nemocnice vedly přes rehabilitační, anesteziologicko-resuscitační, radiodiagnostické a interní oddělení. Zájemci mohli nahlédnout i na porodní sál, do babyboxu a pietní místnosti.