Ústí nad Orlicí – Zahradou místního Českého červeného kříže se nesla vůně kotlíkového guláše. Tradiční oslavy Mezinárodního dne seniorů přilákaly pět soutěžních družstev, která se pustila do vaření oblíbeného pokrmu.
Do gulášového klání se zapojily čtyři domácí týmy a jeden zahraniční. „Svaz postižených civilizačními chorobami, ČČK červený kříž, Senior klub, Abraham klub,“ vyjmenovává účastníky Zdeněk Ešpandr, předseda Senior klubu. Své kulinářské umění předvedli také senioři z polské Bystřice Kladské.
Organizátoři mysleli i na širokou veřejnost. „Máme ještě jedno nesoutěžní družstvo, který má vůbec největší kotlík. Takže když přijde veřejnost v jakémkoliv počtu, tak si myslím, že se tentokrát uspokojí,“ ujišťuje Ešpandr.
Do kotlíků putovalo kvalitní maso a tajné ingredience. „Začali jsme s třema kilama, teď už do těch kotlíků dáváme 3 a půl kila vepřový plece, sádlo, cibuli a další ingredience, který jsou tajný od těch družstev,“ prozrazuje předseda seniorů.
Každé družstvo mělo jasnou organizaci. „Je to kapitán a čtyři topič a tři vařící nebo oni vaří stejně všechny dohromady,“ vysvětluje rozdělení rolí Ešpandr.
Odborná porota letos za vítěze určila guláš Senior klubu. Druhé místo, stejně jako loni, obsadil Svaz postižených civilizačními chorobami a třetí příčku získala polská Bystřice Kladská. Cena veřejnosti putovala k Českému červenému kříži, který obhájil loňské prvenství.





