foto: HZS Pardubického kraje

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Velký brodivý pták s dlouhým krkem, dlouhýma nohama a s rozpětím křídel až 218 cm. Typickým zvukovým projevem je klapání zobákem, kterým se ozývá hlavně na hnízdě. Ano, uhodli jste, jedná se o čápa bílého. Právě dnes, v pondělí 24. května, jsme v Ústí nad Orlicí spolu s pracovníkem Záchranné stanice Pasíčka, upravili jeho „domeček“. Čápi hnízdící v ulici Třebovská potřebovali nutně pomoci.

„Čapí hnízdo je de facto rovná plocha s malým „důlkem“ uprostřed. Čápi si staví hnízda ze všeho možného, a často je to také nepropustný materiál, jako je igelit. A jelikož v těchto dnech opravdu hodně prší, bylo nutné hnízdo upravit,“ říká k záchraně čápů Josef Cach ze Záchranné stanice Pasíčka.

Hasiči ze stanice Ústí nad Orlicí tak dnes vyvezli v koši automobilového žebříku pracovníka záchranné stanice až k samotnému hnízdu. Pracovník záchranné stanice tak mohl bez problému hnízdečko upravit, aby dál mohla čapí rodinka ve volné přírodě v klidu žít. „Ptáci měli už problémy, protože se v hnízdě drželo velké množství vody. Mokrá tráva a voda pod mláďaty jim neprospívá. Nechceme mláďata odebírat, protože je nejlepší, když je vychovávají vlastní rodiče,“ dodává Josef Cach.

Hnízdo bylo díky dnešnímu zásahu odvodněno a vystláno suchým materiálem pro lepší život čápů.

por. Bc. Vendula Horáková, tisková mluvčí