ÚSTÍ NAD ORLICÍ (ČERNOVÍR) – Pro Černovír již tradiční soutěž v rolování slámy oslavila své desáté výročí. Nepříznivá předpověď počasí se nevyplnila a soutěžící déšť neomezoval. I tento rok se našli lidé, kteří se dohodli a družstva na Černovírské rolování slámy sestavili. Stejně tak si odpoledne přišli užít diváci, kteří soutěžní týmy povzbuzovali. Vždycky se to koná v tomto termínu srpnovém, kdy máme nyní Ústeckou 21 a podobně a samozřejmě plno jiných akcí. Tak jsme vždycky rádi, že se nám náměstí v Černovíře zaplní, což nám úplně bohatě stačí a hlavní je, že se tady všichni pobavíme,” řekl Matouš Pořický.

Soutěžilo se stejně jako v minulých letech. Čtyřčlenná družstva koulela balík slámy na čas po dráze dlouhé 222 metrů. Děti měly balík menší a trať poloviční. Pořadatelé se snaží i nadále soutěž inovovat. “Máme kategorii opět dětí, to už jsme mívali. Kategorii dospělých a novinkou toho desátého ročníku je kategorie žen. Máme 4 družstva v kategorii žen, 7 družstev v kategorii dospělých neboli smíšených družstev a 3 byly družstva kategorie dětí,” sdělil OIK TV Matouš Pořický.

Ženský tým ovládly Drndy. Vítězky ženské kategorie se nadále také účastnily hlavního závodu, kde se v konkurenci mužů již neumístily. “Bylo to určitě znát, že ten balík byl mnohem větší a cítily jsme ruce, ale chtěly jsme si to zkusit. Takže jsme si to moc užily,” uvedla Josephine Gabriela Saňáková.

Hlavní závod ovládlo družstvo ze Sboru dobrovolných hasičů z Horní Čermné. Vytvořili nový rekord a již potřetí si odvezli putovní pohár místostarosty města. ”S rekordem jsme zatím spokojení, ovšem jsme to nečekali. Na časomíru nevidíme, ale prostě když jsme slyšeli ty lidi… Takže to byla paráda, jsme spokojení,” sdělil Jan Marek. Tím se kvalifikovali do německého Berlína na podobnou soutěž. Druzí skončili Hasiči Orličky a třetí Neuköllnští piráti Los Pirates del Caribe.