LANŠKROUN – V minulém roce byla započata rekonstrukce Základní školy Bedřicha Smetany v Lanškrouně. I když byla dotace na stavbu přiznána na jaře roku 2018, práce začaly až v září. “Projekt má trochu zpoždění oproti původnímu, protože se nám protáhla, ani ne výběrová řízení, ale vůbec schvalování celého dotačního titulu, a proto se začínalo až v září loňského roku,” sdělil nám ředitel školy, Milan Valúšek.

Kromě nových učeben a výtahu by budova měla mít nové počítačové rozvody a bezdrátové připojení na internet. V současné době jsou veškeré práce ve fázi bourání. “Likvidují se staré, nevyhovující části, omítky, elektroinstalace, víceméně veškeré půdní prostory a připravuje se vše vlastně na nové vybudování všech těch učeben,” dodal Milan Valúšek. Žáci se mohou těšit na čtyři nové učebny v půdním prostoru. Dvě jazykové, jednu přírodovědnou a jednu polytechnickou. V projektu je zahrnuta také kompletní rekonstrukce učebny fyziky a chemie v přízemí i s jejím kabinetem. Naplánované je i vybudování venkovní přírodovědné učebny uvnitř areálu školy. “Na tuto vzdělávací část nám navazuje i bezbariérovost celého objektu, takže vybudování velkého, prostorného výtahu pro všechny děti, žáky a vlastně dospělé osoby, které se potřebují nějakým způsobem dostat do všech pater v tomto objektu,” okomentoval Milan Valúšek. Pro žáky má být vybudovaný i nový vchod ze dvora.

Veškeré práce by měly být do začátku dalšího školního roku hotové. “Celkové náklady tohoto projektu jsou cca 42 milionů korun. Z toho asi 28 milionů budou stavební práce a zřízení konektivity školy, 12 a půl milionu zhruba bude vybavení a zbytek prostě jsou náklady na přípravu projektu, projektovou dokumentaci,” řekl nám referent odboru investic a majetku, Jaromír Sobek. Z evropského fondu pro regionální rozvoj půjde osmdesát pět procent, ze státního rozpočtu pět procent a město se má na stavbě podílet deseti procenty z uznatelných nákladů.