ÚSTÍ NAD ORLICÍ – 3. září byl znovu spuštěn provoz městské hromadné dopravy. Mikrobus jezdí sedm dní v týdnu. Měsíční náklady za službu činí přibližně 160 tisíc korun. “Co se týká statistiky za měsíc září, tak ujeli jsme 7 471 kilometrů a celkově nám jelo 3 767 osob. Na jízdném jsme vybrali 26 590 korun,” shrnul v číslech měsíční provoz místostarosta města Michal Kokula.

Ve všední dny jezdí 21, o víkendech a svátcích 11 linek. V souvislosti s touto skutečností se liší vytíženost jednotlivých spojů. Rozdíly jsou však patrné i v návaznosti na denní dobu. “Kromě brzkých ranních hodin a večerních hodin jsou ty spoje poměrně dobře vytížené, je tam průměrná obsazenost autobusu kolem třinácti osob, což jsme si asi tak nějak představovali,” sdělil OIK TV Michal Kokula.

Vozidlo má kapacitu patnáct sedících a sedm stojících cestujících. Zatímco mnozí z nich jsou s dosavadní podobou provozu městské hromadné dopravy spokojeni, jiní poukazují na to, že by bylo třeba provést úpravy. “Jezdí dobře a líbí se mi to,” uvedl jeden z pasažerů. “Já si myslím, že je potřeba upravit jízdní řád, neboť když chcete na vlak, musíte jet buď o hodinu dřív, nebo ho nestihnete. Lidi do Kerhartic se nedostanou, musí chodit z dráhy,” zhodnotila jedna z cestujících.

Podle místostarosty města Michala Kokuly ke změnám dojde po zhruba třech měsících provozu. Při jeho vyhodnocování bude jedním z klíčových poznatků zpětná vazba od veřejnosti. “Já bych rád vyzval občany, aby reagovali svými podněty. Nejlépe, když je podají písemně buď e-mailem na můj e-mail, případně když je dají na podatelnu k nám do infocentra,” řekl místostarosta města Michal Kokula.

Změna jízdního řádu je naplánována na 9. prosince letošního roku.