ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Koncem loňského roku do města doputovaly vzorky popelnic a kontejnerů na bioodpad, které měly být od letošního března zapůjčeny zájemcům z řad veřejnosti. Smlouva o dodávce byla podepsána, radnice získala dotaci ve výši pětaosmdesáti procent z celkové částky tří milionů a tří set tisíc korun, i přesto nemohl být původní plán naplněn. “Důvod je bohužel nedodávka bionádob od dodavatele. Zdrželo se to vlastně ve výrobě a z tohoto důvodu celý harmonogram bude muset být posunutý,” sdělil OIK TV místostarosta města Jiří Preclík.

Zpoždění v termínu distribuce vnímá orlickoústecká veřejnost různě. “Já to nevidím jako velký problém. To se může stát i v jiných oblastech, nejenom v odpadovém hospodářství a hnědých nebo oranžových popelnicích,” řekl jeden z dotazovaných obyvatel města. “Je to velký průšvih! Oni na to na všechno kašlou, v Libchavách to je, ale tady v Ústí jsem to ještě neviděl,” vyjádřil svůj názor další dotazovaný. “Asi normální by to být nemělo, ale stane se. Jinak nádoby na bioodpad mě vcelku nezajímají, protože bioodpad likviduji na zahradě,” uzavřela anketní okénko další obyvatelka.

Ačkoli část zakázky již byla dodána a uskladněna v prostorech sběrného dvora, nedorazil takový počet, aby mohly být uspokojeny potřeby všech. “Předpokládáme dodání dvou tisíc kusů bionádob pro domácnosti a přes sto třicet nádob pro bytové domy, takže ten počet zůstává zachovaný,” uvedl místostarosta města Jiří Preclík.

Nádoby na bioodpad by měly být k dispozici od dubna. K užívání budou předávány v areálu sběrného dvora. Jedno číslo popisné bude mít nárok na zapůjčení jednoho kusu popelnice či kontejneru. Změna v systému nakládání s odpady se promítne také do harmonogramu svozu. “Bio svoz bude od měsíce května do měsíce října s tím, že počítáme, že jednou za 14 dní obyvatelům bude svážena hnědá popelnice a jednou za 14 dní na střídačku černá,” doplnil místostarosta Preclík.