ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na dvorku radnice stojí hnědé nádoby. Zatím jsou pouze dvě, ale jejich počet se zanedlouho rozroste o další kusy. “Město získalo 2000 nádob 240litrových, které jsou určeny pro domácnosti. A 135 kusů 1100litrových, které jsou určeny pro bytové domy,” doplnil místostarosta města Jiří Preclík.

Do zmíněných nádob budou obyvatelé města ukládat příslušný odpad. “Do bionádob patří zbytky ovoce, zeleniny. Různé zbytky z jídel, tráva i stará zemina,” uvedl příklady vedoucí odboru životního prostředí MěÚ Ústí nad Orlicí.

Každá popelnice i každý kontejner budou opatřeny seznamem s konkrétními žádoucími a nežádoucími položkami. Město chce obyvatelům při zpracovávání odpadů poskytnout vyšší komfort a zároveň zefektivnit systém třídění. “Podle obecných výzkumů, které máme k dispozici, se ve směsném komunálním odpadu nachází nejméně 20 procent biodpadu, který lidé, pokud nemají možnost, netřídí. A to samozřejmě je váha, kterou potom město platí,” sdělil OIK TV Tomáš Kopecký.

Rozpočet by si tak do budoucna mohl polepšit. Nezruinuje ho ani pořízení hlavních protagonistek této reportáže. “Město získalo dotaci ve výši pětaosmdesáti procent. Zakázka je za 3 miliony 300 tisíc korun,” řekl místostarosta města Jiří Preclík.

Uživatelům s trvalým bydlištěm v Ústí nad Orlicí mají být nádoby k dispozici během prvního pololetí příštího roku. Každé číslo popisné bude mít nárok na jeden kus. “Počítám, že nádoby by měly být dodány během měsíce února a v následujícím měsíci, to znamená březen, duben, budeme vydávat jednotlivé nádoby,” nastínil další průběh místostarosta Preclík.

Od dubna do října je u rodinných domů naplánována úprava termínů svozu odpadu. Ten bude probíhat ve 14denních intervalech. Změna se však nedotkne domů bytových.