ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Naději na pokračování má po dvou letech mezinárodní automobilový závod do vrchu s názvem Ústecká jedenadvacítka. Organizátorům se podařilo vyjednat opravu silnice, která byla hlavním zádrhelem v konání těchto závodů.

Ústecká 21 má ve městě tradici. Jako automobilový závod do vrchu by letos měl v titulu 56. a 57. ročník. Poslední dva roky ovšem zatáčky na Andrlův Chlum nikdo z jezdců neprojíždí. Důvodem je bezpečnost jezdců, kterou při současném stavu silnice nebyli organizátoři schopni zajistit. Naděje svitla až v závěru roku 2013, když Pardubický kraj začal hovořit o kompletní opravě povrchu silnice. O to se zasloužili Jiří Janák s pomocí Jiřího Čepelky, dřívějšího orlickoústeckého starosty, kteří celý loňský rok s Pardubickým krajem jednali. Hovoří se o částce 10 milionů korun, kterou by zcela poskytl Pardubický kraj ze svých zdrojů.

Aby mohl závod, který získal předběžně termín 6. a 7. července, letos proběhnout, musela by být oprava záležitostí jarních měsíců. Jednání jsou ale stále ještě otevřená. Ústecká 21 dostala název podle počtu zatáček, kterými musejí závodníci projet do cíle. Nový, speciální povrch by trať pokryl od sjezdu ze silnice 1/14 až po rozhlednu na Andrlově Chlumu. Kraj, v jehož majetku je většina komunikace, která Ústecké 21 slouží jako závodní trat, pro svůj záměr počítá s podporou Státního fondu dopravní infrastruktury.