ČESKÁ TŘEBOVÁ – Českotřebovský stacionář, známý pod názvem A-centrum, změní provozovatele. Důvodem je nepříznivá finanční a zaměstnanecká politika státu, který na sociální služby každoročně uvolňuje stále méně peněz.

Avizovaná změna má nastat od letošních prázdnin. Důvodem je podle ředitelky A-centra neúnosná ekonomická situace financování sociálního sektoru. Stacionář jako pobytová sociální služba, zastřešená občanských sdružením Přátelství, se s ní potýká zvláště poslední dva roky. Radnice měla zájem službu ve městě udržet, a proto začala situaci urychleně řešit. Konečné rozhodnutí padlo na jedné z posledních rad města. Za spolufinancování Pardubického kraje bude A-centrum od 15. července spadat jako nová služba pod Sociální služby města.

Podle ředitele Josefa Jurenky se žádná výrazná změna s převodem neočekává. Klienti Stacionáře budou podle jeho vyjádření dál pobývat v důvěrně známých prostorách bývalé mateřské školy na Lhotce a při pobytu se setkávat s péčí pracovníků, na které byli dosud zvyklí. Českotřebovský stacionář je jeden ze dvou zařízení pro osoby se zdravotním postižením na Orlickoústecku, které poskytují celotýdenní péči. Útočiště v něm v posledních letech našlo 10 stálých klientů. Dva jsou přímo z České Třebové, zbytek přijíždí ze širokého okolí. Samotná budova stacionáře je v majetku města, které do něj investovalo včetně dotace přes 6,5 milionu korun. V současné době je záměr ve stádiu příprav na převod a jednání s personálem Domova pro seniory, který bude mít Stacionář nově ve své přímé správě.