ČESKÁ TŘEBOVÁ – Poslední etapu před zahájením provozu má před sebou nově vznikající Datové centrum v České Třebové. Odstartovala ji kolaudace objektu. Vlastní stavba nebyla podle dodavatele vůbec jednoduchá. Pracovníci se museli vypořádat jak s netypickými prostorami, tak s dispozicemi objektu.

Nakonec vše zdárně vyřešili a do objektu se jim podařilo umístit jak zázemí pro ostrahu objektu se sociálním zařízením a potřebné skladovací prostory, tak sál se stálou teplotou a vlhkostí. V současné době už je sál plně klimatizovaný a bezpečnost prvních dat zde uložených hlídají mimo jiné stropní a podlahová čidla. Připravena je také kompletní kabeláž datových skříní včetně dvouokruhového napájení pro technologii kabelové televize i data jejich prvních zákazníků. Se stěhováním by se mělo začít co nevidět. Plně do provozu se Elbrus dostane po 12. listopadu. To již bude také celá síť kabelové televize přeladěna a nastavena na nové frekvence, což mj. abonentům přinese rozšíření pásma pro programovou nabídku a zrychlení internetu pro další poskytované služby. A proč vlastně centrum dostalo zrovna tento název? Kromě přísné hygieny, kterou dodavatel přechodně vyřešil látkovými návleky pro návštěvy, je také maximálně zajištěna bezpečnost uložených dat.

Kromě automatického hasicího systému je hlídá nejmodernější zabezpečovací zařízení s kamerovým systémem a automatickou uzávěrou objektu. Pro diváky kabelové televize bude z hlediska příjmu televizního signálu stěžejní noc z 30. na 31. října, kdy nebudou dostupné služby této televize z důvodu přesouvání technologie do nového datového centra. Výpadek bude trvat od půlnoci do 6 hodin následujícího rána.