ČESKÁ TŘEBOVÁ – Železniční uzel Česká Třebová každoročně pořádá pro širokou veřejnost Den otevřených dveří v Depu kolejových vozidel. Každý, kdo se v sobotu 22. září dostavil na páté nástupiště českotřebovského nádraží, mohl využít motorového vlaku, který je v daných intervalech odvezl nejen do Depa kolejových vozidel, ale i zpět. To, že zájem byl velký, dokazovalo zcela zaplněné nástupiště.

Tato akce měla ukazovat jak dopravu, tak i řízení provozu, zejména poukázat na zákonitosti, které fungují v depech při ovládání lokomotiv i v řízení železniční dopravy při stavbě vlakových cest. I letos si lidé mohli prohlédnout historická vozidla na malé točně, která se objevovala na kolejích. Zároveň se mohli podívat i do útrob lokomotiv. Malí, velcí, všichni se zájmem sledovali obří kolosy, které stály na kolejích. Proběhla i prohlídka správkárny depa, kde se opravují mašiny kolejových vozidel. Velkým lákadlem se stala výstava pěti modelových železnic v různých prostředích. Nechyběla ani prezentace vozidel RegioPanter a Stadler, které budou v dohledné době vidět na české železnici. V neustálém obležení byla i průmyslová lokomotiva BN 60. Tato mašinka byla získána ze zemědělských závodů v Kostelci a dána do provozuschopného stavu v roku 1955.

Zajímavostí se stala zapůjčená nová souprava s agresivním vzhledem. Označení RegioShark je použito podle přední části soupravy, která je podobná tlamě žraloka. Tato souprava se ovšem v Pardubickém kraji neobjeví, brázdit koleje bude zejména v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a Zlínském kraji. Podle pořadatelů přilákalo zákulisí opraven či pohled do vnitřků lokomotiv 2000 – 2500 návštěvníků.