OLAWA (POLSKO) – Polské partnerské město České Třebové Olawa slavnostně otevřelo za 110 milionů korun nově zrekonstruovanou starou radnici, ve které je městská a regionální knihovna s výstavními sály. Na obnovu získala polská radnice 40 % z dotací.

Knihovna s výstavními sály byla otevřena za přítomnosti řady významných hostí z města, regionu a vojvodství. Nechybí v ní speciální oddělení pro slabozraké a nevidomé nebo oddělení pro děti, které je ve skutečném bankovním trezoru. Dříve zde byla pobočka banky. O zcela nové městské knihovně uvažuje i Město Česká Třebová. Podle statistik přibývá hlavně mladých čtenářů, za posledních pět let až o 100 %. Podle starosty města Jaroslava Zedníka se nyní řeší místo, kde by mohla nová budova stát.

Další novou chloubou Olawy bude plavecký bazén, který se stavěl dva a půl roku v přepočtu za 160 miliónů korun, z toho 21,5 miliónů byla dotace z ministerstva sportu. Samotný bazén má rozměry 25 x 16 metrů, v areálu se nachází tobogán, brouzdaliště pro děti a SPA. Návštěvníci zde také najdou saunový ráj nebo zázemí pro kompletní regeneraci těla. Obě místa mohou navštívit i Českotřebovští při svých výměnných partnerských návštěvách. Na rok 2013 je již naplánovaná výměna gymnazistů. Na soukromé schůzce u starosty Olawy českotřebovská delegace hovořila i o možnosti ukázky polských vánočních zvyků v adventním čase roku 2013 nebo o vzájemném fotbalovém utkání. Česká Třebová bude opět žádat dotace na projekt při příležitosti Dne veteránů za účasti mládeže s partnerských měst, jak tomu bylo i v letošním roce.