ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na zřízení Centra demence se chystá orlickoústecký Domov důchodců. V nejstarší části objektu budovy A připravuje uzavřené prostory pro lidi postižené Alzheimerovou chorobou. Základ mu dá bývalý byt správce objektu, který již dříve prošel modernizací.

Výsledkem jsou pokoje se zázemím a manipulační chodbou. Pokračovat se bude dále do prostoru pokojů současných klientů. Tři budou zrušeny úplně a jejich klienti přestěhováni do nejnovějších částí domova, další čeká modernizace. Město už dalo k akci souhlas a záměr podpořilo přidělením dotace 1,2 milionu korun. Za pěkného počasí budou moci pacienti také pobývat venku.

V jinak volném prostoru okolo domova pro ně vznikne uzavřený kout, kde budou moci užívat sluníčka. Chodit se tam bude zvláštním vchodem přímo z uzavřeného oddělení. Podle výsledků terénní práce s lidmi, trpících Alzheimerovou chorobou, je nyní v regionu zhruba 500 potenciálních klientů tohoto nově vznikajícího oddělení. Ze stávajících obyvatel domova by podle jeho ředitele přicházeli v úvahu k umístění dva až tři lidé.