ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Orlickoústecká radnice hodlá v nejbližší době posílit řady městské policie. Vypisuje výběrové řízení na dva asistenty, kteří převezmou její působení v sociálně vyloučených lokalitách města. Odtud by také měli pocházet. Pracovním zařazením to budou občanští pracovníci městské policie, ve skutečnosti místní autority, díky kterým se podaří udržovat pořádek, čistotu a občanské soužití.

Vzor si radnice vzala z Vysokého Mýta, kde stejná služba už rok působí. Umožnil to projekt Prevence kriminality na rok 2013 a další, se kterým radnice nedávno uspěla. Ten náklady na tzv. romské asistenty uhradí. V náplni práce by měli mít zajišťování klidu a veřejného pořádku, ale také prevenci kriminality nebo kontrolu docházky dětí do školy. V současné době je projekt ve stádiu vyhlášeného výběrového řízení a hledání vhodných prostor pro služebnu. Předpokládá se, že bude v některé ze sedmi vyloučených lokalit města. V České Třebové se jde v prevenci kriminality jinou cestou.

Asistenti městské policie do ní nezapadají. Místo nich tu mají terénní pracovníky, kteří pracují pod hlavičkou místního sdružení Naděje. K dispozici jsou tito pracovníci od pondělí do pátku a jsou zaměřeni i na pomoc v sociálních otázkách nebo výchovných problémech. Ve spolupráci se sociálním odborem města, strážníky městské policie a základní školou praktickou se tak městu daří v prevenci dosahovat potřebných výsledků. O smysluplné využití volného času nastupující generace se pak stará Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, které pod hlavičkou Naděje a za spolupráce mateřského centra Rosa, sdružení za Jeden provaz nebo DDM Kamarád v České Třebové působí už třetím rokem.