ČESKÁ TŘEBOVÁ – Pravidelně v polovině listopadu se široká veřejnost sjíždí do České Třebové k Rotundě sv. Kateřiny. Důvodem je dnes již legendární Jabkancová pouť, ta letos zaznamenala svůj 57. ročník.

Ochutnat jabkance neboli místní bramborovou specialitu přijíždí do České Třebové každoročně řada lidí. Ze samotného názvu by si leckdo mohl myslet, že se tato pochoutka vyrábí z jablek, kupodivu tomu ale tak není. “Název jabkance vznikl, proto, že se v tady v tý čtvrti říkalo bramborám zemský jabka, proto jabkance, ale s jabkama to nemá nic společnýho,” řekla organizátorka Eva Motyčková.

Množství brambor, ze kterého se tato pochoutka vyrábí, je čím dál větší. “Se začínalo poprvé dělat z metráku, pak to stoupalo na dva, tři, no a pak, když jsem převzala já, tak jsme začali už osm a dneska je pravidlem deset a pokud je kulatý výročí, ať je to pětku nebo na nulu, tak děláme z dvanácti metráků,” sdělila organizátorka Eva Motyčková.

Prodej samotných jabkanců začal V chalupě U Kostelíčka v 7 hodin, kuchařky a kuchaři si tak museli přivstat. Samotný postup výroby je takový, že se nejprve brambory uvaří ve slupce, potom se slupka oloupe a brambory se namelou. “Potom se utlučou v takové dřevěné vaničce, dřevěným tloučkem, potom se lehce ručně zpracuje a udělají se takové bochánky, které rozválíme, naplníme vlastně tvarohovou nádivkou, přehne se to, dá se to na plech nebo na pláty a upečeme,” vysvětlila kuchařka Jitka Hanzlíčková. Potřeba je také pochopitelně řada ingrediencí. Konkrétně tvaroh, cukr moučka, máslo a sůl. Na tuto specialitu se stejně jako každý rok stály dlouhé fronty.

Hlavní hudební program začal nedlouho po polední, nejprve se divákům představili Kluci Janíčkovi. Po nich následovalo tradiční Hlášení policajta a poté následovali Jabkancoví umělci. Kulturní program uzavřela svým vystoupením kapela Medvědi.