ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Orlickoústecká organizace zabývající se péčí o duševně nemocné získala ke 3. výročí svého vzniku nový automobil. Pořídit ho mohla díky burze, kde neziskové organizace obhajovaly individuální projekty na sociální služby. Pokřtěn byl ve středu 13. února před Malou scénou. Užívat a provozovat ho bude orlickoústecké středisko Péče o duševní zdraví.

Bude v něm jezdit za klienty s duševním onemocněním. Okamžiku uvedení auta do provozu byli přítomní také všichni, kteří na koupi sdružili peníze, tedy zástupci Pardubického kraje, města Ústí nad Orlicí i regionálního sdružení místních podnikatelů s názvem Jsme tu doma. Setkali se na podzimní Burze filantropie, za kterou organizačně stála Koalice nevládek Pardubicka ve spolupráci s Pardubickým krajem. Orlickoústecká burza byla první, kde se skutečně rozdělovaly peníze.

Jen Pardubický kraj do ní vložil 200 tisíc korun. Dalších 600 tisíc se žadatelům podařilo získat pro přímou pomoc a 250 tisíc poskytli podnikatelé ve službách. Auto pro duševně nemocné přišlo na celkem 100 tisíc korun. Burza na něj přispěla 60 tisíci korunami.