ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Poprvé se zástupci orlickoústecké radnice sešli s Oredem v rámci jednání o jízdních řádech se starosty v úterý 29. ledna. Varianta, která jim byla v rámci úsporných opatření kraje předložená, nenaplňovala představy vedení města ani potřeby jejich obyvatel.

V únoru se proto scházejí znovu, tentokrát už bez politické reprezentace, jen ve složení vedení města a tvůrci jízdních řádů. Cíl byl pro orlickoústeckou radnici předem daný – zachovat obsluhu celého města a zohlednit připomínky osadních výborů z místních částí, a to i za cenu, že si město připlatí. Orlickoústecká radnice už obyvatelům na dopravu do zaměstnání a po městě jednou přispěla, nejprve vlastní městskou dopravou, později ji nahradil příspěvek na autobusy v rámci dopravy kraje.

Jen v loňském roce stál tento postup městskou pokladnu okolo 150 tisíc korun. Letošní návrh rozpočtu předpokládá podobnou částku. Ve středu 6. února už bylo na obou stranách jasno. Autobusy v Ústí nad Orlicí budou jezdit jako dosud a navíc se podařilo vyjednat i požadované linky do Černovíru.