ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na celé tři hodiny měli ve středu 22. ledna lidé v Ústí nad Orlicí ztížený průchod přes Mírové náměstí. Důvodem byl nález podezřelého předmětu ve venkovním koši, který nahlásil jeden z pracovníků banky. Olomoučtí pyrotechnici použili k ohledání a zneškodnění speciálního pyrotechnického robota Theodora, jehož hodnota je vyčíslena na částku 15 milionů korun.

Z důvodu bezpečnosti policie okamžitě uzavřela horní část náměstí a evakuovala 40 lidí. Opatření provedla také směrem k provozovnám a průchodům na náměstí. Samotný předmět se dálkově ovládanému robotovi z kovové schránky vytáhnout nepodařilo, přemístil proto koš celý. Díky několika kamerám a pohyblivému ramenu pak domnělá výbušnina spatřila světlo světa a putovala k dálkové analýze v bezpečné vzdálenosti od objektu.

Naštěstí se podezření na výbušninu nepotvrdilo. Kovová schránka byla ještě ze všech stran přeměřena a pak už mohl být planý poplach v centru města odvolán. V koši byl naštěstí pouze prázdný tubus od láhve na lihoviny.