ÚSTÍ NAD ORLICÍ, ČESKÁ TŘEBOVÁ – Do kyselého jablka se chystá kousnout krajská radní pro školství a kulturu Jana Pernicová. V Orlickoústeckém regionu je podle ní přebytek gymnázií, a tak bude muset některé z kola ven. Které to bude, chce vědět po starostech měst a obcí. Rozhodnutí by mělo padnout do konce roku 2014, už dnes ale vyvolává živou diskusi.

Mimo jiného také proto, že po letošních zápisech mají gymnázia opět více přijatých studentů, a to v České Třebové i Ústí nad Orlicí. Počet studentů má ale být podle Pernicové pouze jedním z orientačních ukazatelů činnosti školy. Rozhodovat budou hlavně nadstandardy ve formě volitelných předmětů a služeb a také, jak se školy prezentují navenek. Celkem je na Orlickoústecku šest gymnázií. Že by se mělo některé zrušit, nechtějí slyšet starostové ani občané. Podle radní Pernicové vyplývá redukce z dlouhodobého záměru ministerstva školství a na Orlickoústecku ji podpořila předprázdninová diskuse s podnikateli.

Ti naopak volají po rozšíření odborného školství jako podmínky udržení současných nebo nalákání nových investorů do měst. U samotných gymnázií nemusí podle Jany Pernicové redukce nutně znamenat zrušení celé školy. Ve variantách je také zachování čtyřletého gymnázia na úkor osmiletého a naopak. Se starosty a zástupci samospráv o tom chce kraj diskutovat letos na podzim. Situaci budeme sledovat a o vývoji informovat.