ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Jak se jaro pozvolna ujímá vlády nad počasím, objevuje se na cyklostezkách a dalších cestách stále více cyklistů. Sezóna začíná, a tak je třeba se na ni připravit. Před první jízdou nové sezóny by cyklisté měli svoje kolo podrobit základní kontrole.

Nejprve by se uživatel kola měl zaměřit na to, jestli má pneumatiky dostatečně napumpované a pláště nezpuchřelé. Prověřit je třeba dráty, namazat řetěz. Jízdní vlastnosti kola ovlivňují další faktory. Pokud se cyklista zaměří na stav klik, pedálů, šlapacího středu, přehazovačky a lanek, mělo by mu kolo cestu, například do kopce, ulehčit. Navíc by tak mělo dojít ke snížení únavy materiálu a prodloužení životnosti bicyklu. Důležitou složkou každého kola jsou brzdy.

Jejich havarijní stav může vést v nejhorším případě k ohrožení života. Bez správné funkce brzd a povinné výbavy, kterou tvoří dvě na sobě nezávislé brzdy, odrazová skla a za snížené viditelnosti vpředu bílé a vzadu červené světlo, není kolo považováno za schopné provozu. Osobám mladším 18 let ukládá zákon povinnost jezdit s přilbou, ale doporučena je i plnoletým. Mimo kontroly kola a povinné výbavy je třeba dbát na pravidla silničního provozu, která pro cyklisty platí v plném rozsahu. Po sezóně bude třeba kolo připravit na přezimování, tedy umýt, vyčistit, namazat a uskladnit tak, aby nestálo na pláštích.