ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Stavbou silničního přivaděče a prvních hotových pilířů pro přeložku železnice postoupila stavba, jež má za úkol zmodernizovat koridor a na kerhartické straně postavit nové nádraží. Obyvatele města i cestující z Ústí nad Orlicí omezuje v dopravě už od jara letošního roku.

Pokrok v pracích je nejvíce vidět právě v oblasti Mendriku. Ten už dostal nový silniční most se speciálním klopným zábradlím a do výšky se tu zvedá první z pilířů pro budoucí most železniční. Střed stavby pak patří dobudovávání opěrné zdi pro silnici a vrtání základů pro mostní pilíře. Pracovat se začalo také na silničním přivaděči, který bude z Mendriku svádět dopravu k novému nádraží nebo do Kerhartic. I když zde je ještě většina prací pod zemí, první z pilířů, ve formě rozvětveného stromu, už se v železobetonu rýsuje. Živo je také v oblasti samotného nádraží. Zatímco první z nově vzniklých objektů – provozní budova na kerhartické straně už dostala střechu a oblékla se do fasády, protější skálu obsadily bagry. Připravují terén pro stavbu ostrovního nástupiště na letohradské straně nádraží.

Zároveň stavbaři 11. září spouští první z avizovaných kolejových výluk, která na následující dva měsíce soustředí dopravu na opačnou stranu nádraží. Novou silniční estakádu by stavbaři chtěli v hrubé stavbě stihnout ještě do zimy a k provozu ji připravit na duben roku 2014.