ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V souvislosti s nedávno zahájenou opravou koridoru byly v Ústí nad Orlicí, při demolici mostní konstrukce, odkryty pozůstatky starého mostu. Zástupce sdružení Nádraží nedáme! na to upozornil jeden ze členů orlickoústeckého sdružení Krajina a tradice, ti zase městský úřad, archeology a tisk.

V domnění, že jde most z historicky první stavby Pernerovy tratě, archeologové z Vysokého Mýta hned po Velikonocích bourací práce zastavili. O dva dny později proběhla schůzka s pracovníky Národního památkového ústavu a ti jejich domněnku potvrdili. Jednat se mělo o jednoobloukový most, kterých bylo na této trati více. Kvůli značnému poškození ho pouze zadokumentovali a odstranění v zájmu bezpečnosti povolili.

Pozornost pak soustředili na pětiobloukový most blíže k nádraží. Vede přes řeku Tichou Orlici a jeho demolice je plánovaná na rok 2014. Kvůli betonovému nástřiku zatím nelze skutečný stav posoudit, ale zřejmě bude původní. Most proto budou chtít zachránit a možná i opravit. Pro sdružení Nádraží nedáme! Je to opět důvod usilovat, aby byl prohlášen za kulturní památku. Zároveň se všechny strany včetně dodavatele dohodly, jak budou dále postupovat. Co se týká nesplnění zákonné povinnosti nález ohlásit, je případné postižení zhotovitele stavby v kompetenci krajského úřadu Pardubického kraje.