ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Že byla stavba zahájená, poznali obyvatelé města uzavřením průjezdu k Mendriku. Tam je od března možný přístup pouze pro pěší. Od té doby zmizel nejen silniční most přes řeku Třebovku, ale také podstatná část „výstroje“ železničního mostu nad silnicí, která byla rozšířená. Veškeré práce jsou podle stavbyvedoucího směrovány do zimy, kdy by měla být trasa na Mendrik znovu zprovozněná.

Samotná silnice bude v oblouku o něco širší a nad terén vyvýšená. Krajnice proto musela být zpevněna betonovými pylony. Celkem jich bylo potřeba vybudovat 8 desítek. Uvolnil se tím prostor pro základy budoucí tratě koridoru, která se v pilířích začíná pomalu rýsovat. Přizpůsobit bude třeba i tok řeky. Aby se stočila mezi pilíře, musí být na dvou částech zregulována. Zatím je pouze opatřená brodem pro auta, odvážející přebytečnou zeminu z budování opěr pro násep železničního mostu.

Na kerhartické straně trati se naopak horečně buduje. Vznikají rozvody pro budoucí dešťovou a splaškovou kanalizaci i zbrusu nové objekty, například budoucí dopravní kancelář, kterou ještě doplní odbavovací hala a podchod. Další série výluk pak přinese výstavba ostrovních nástupišť a jejich přístřešků. Ta bude spojená s krátkodobými výlukami příští rok od března.