VLČKOV – K tradici „otvírání studánek“ se vrátili v obci Vlčkov na Orlickoústecku. Prastarý zvyk vázající se k poslední květnové neděli, jenž dal vznik kantátě Bohuslava Martinů, počasím ani tentokrát nezklamal. Lilo jako z konve, a tak musel být kulturní program přesunut do veselejší vesnice.

O otvírání studánek v podání pardubického dětského sboru ale přítomní nepřišli. Obec je ke koncertu svezla autobusy. Zvyk popsal místní učitel Josef Karel a Miloslav Bureš z něj sepsal báseň. Byl ale z Vysočiny, a tak děj situoval právě tam. Bohuslav Martinů z nedaleké Poličky text zhudebnil a stejnojmenná kantáta a později místní tradice byla na světě. Dnes je Otvírání studánek ve Vlčkově velkou kulturní akcí pro obec i okolí. V sobotu 1. června to bylo po devětadvacáté, co se mělo konat. Kvůli dešti se ale plánovaná procházka za studánkami omezila pouze na prohlídku nedávno upraveného přírodního areálu U studýnky na návsi.

Organizátoři nezapomněli ani na zakladatele této tradice, muzikologa a iniciátora Nadace Bohuslava Martinů, Jana Kapustu. I když už není mezi živými, má tu dosud svůj hrneček. Kvůli dešti musel být také odvolán kulturní program, který otvírání studánek každoročně provází. Letos poprvé ho obec zorganizovala ve spolupráci se Smetanovou Litomyšlí. Ani o hudební verzi otvírání studánek přítomní nepřišli. Společně s dalším programem si ji vyslechli v podání pardubického dětského sboru Iuventus Cantans v Kulturním domě v Němčicích, kam organizátoři lidi svezli autobusy. V příštím roce dovrší vlčkovské Otvírání studánek 30 let konání. Organizátoři věří, že letošní propršená verze se stočlenným symfonickým orchestrem v poměrně malém sále byla jen zkouškou na jubilejní průběh v roce 2014.