ÚSTÍ NAD ORLICÍ –V souvislosti s opravou železničního koridoru v Ústí nad Orlicí vzniká nové a moderní nádraží. Až bude hotové, zůstane uprostřed kolejiště stát historická, ale opuštěná výpravní budova. S tím se však radnice nechce smířit. Otevřela iniciativu k záchraně budovy a v souvislosti s blížícím se koncem přestavby koridoru ji znovu rozehrála.

Příležitost nabídly kontrolní dny na stavbě. Podle starosty zintenzívněla jednání už v závěru loňského roku. Brzdí ji převod na nového majitele a také neustálá výměna pracovníků na postech, v rámci kterých město jedná. Koridor modernizuje SŽDC a právě na tu dráhy budovu převádějí. V rukou státu by mohla mít na opravu větší šanci. Podnětů k využití je radnice schopná dodat nepočítaně. Samo město s převzetím budovy nepočítá.

Podle starosty má v péči dost vlastních chátrajících objektů. České dráhy už rozpočet na záchranu budovy udělaly. Kvůli památkářům se vyšplhal na částku přes 30 milionů korun. Záměrem města je proto v rámci stavby koridoru vyjednat pro Starou dámu alespoň novou fasádu. Jednat o tom bude na ředitelském kontrolním dnu v dubnu.