ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Čipování je dnes nejen módní, ale také stále častější forma identifikace zvířat. Ač je čip zařízením o rozměru několika milimetrů, majitelům psů dokáže ušetřit spoustu času a energie. Jako moderní forma identifikace nahrazuje dřívější tetování.

Samotné očipování je záležitostí několika málo vteřin. Jak jsme si ověřili na jedné z českotřebovských klinik, pejsky nebolí a pořídit se dá už ve velmi raném věku. Nejčastějším místem aplikace je levá strana krku. Předchází tomu důkladná kontrola přítomnosti čipu před a po aplikaci, stejně jako následná registrace do Národního registru majitelů zvířat. Čipování podporuje také vedení měst.

V České Třebové, kde už je takto označených 150 z celkových 1500 psů, je to jednorázová úleva ve výši odpuštěného poplatku za daný rok, v Ústí nad Orlicí trvale padesátiprocentní sleva z poplatku za psa. Za čipování se přimlouvají také strážníci městské policie, kteří zatoulané psy nejčastěji identifikují. Samotný čip přijde na 100 – 300 korun. Získat ho lze pouze u veterináře, kde je vhodné si ho nechat aplikovat. I s čipem a vystaveným psím pasem, který zároveň nahrazuje očkovací průkaz, vše vyjde na 600 – 1000 korun.