ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Kulturní dům v Ústí nad Orlicí hostil tradiční veletrh, na kterém se ukazují sociální služby z města a okolí. Mimo to si zde mohl každý návštěvník nechat změřit tlak, glykémii anebo si stanovit BMI. Akce se zde koná od roku 2010. V letošním roce se jí zúčastnilo 31 vystavovatelů.

“Je určena pro širokou veřejnost, pro seniory, pro občany města, pro zdravotně postižené, pro všechny aby se seznámili se službami, které poskytují tuhle sociální oblast pokrývají právě v našem městě a jeho okolí,” řekl pro OIK TV Zdeněk Ešpandr předseda řídící skupiny Komunitního plánování města Ústí nad Orlicí.

Mimo klasicky nabízené služby pro zdravotně postižené, seniory či vězně nebo vyzkoušení umělého dýchání a masáže srdce zde místní Střední zdravotní škola pořádala tzv. abilympiádu. Jednalo se o různé soutěže pro zdravotně postižené nebo lidi s nějakým handicapem. “Učili se obvazovat poranění třeba kotníku, jak mohou poskytnout první pomoc nebo různý sportovní hry, kde si zkoušeli míčkem slalom dělat s florbalovou holí a tak různě,” řekla pro OIK TV Veronika Stříteská ze Střední zdravotnické školy.

I když je tento každoroční veletrh nejschůdnější cestou, jak se seznámit s komplexní nabídkou sociálních služeb, ti, kteří neměli čas, se s ní mohou seznámit i jinými způsoby. “Kromě tohoto Veletrhu sociálních služeb má město i svoje internetové stránky, které se specializují na komunitní plánování sociálních služeb, kde se veřejnost může seznámit s jednotlivými poskytovateli,” řekl pro OIK TV místostarosta města Jiří Preclík. Anebo také katalogem, který by měl letos na podzim vyjít v aktualizovaném vydání. Na podzim se také koná každoroční Integrovaný den, který se touto sociální problematikou také zabývá.