ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Takzvaný HIV checkpoint se od 21. února nachází v pavilonu C Orlickoústecké nemocnice. V nové poradně se zájemci mohou nechat otestovat na pohlavně přenosné choroby bezplatně a anonymně. “Poskytneme samozřejmě to nejzákladnější poradenství nebo i širší poradenství ohledně té jeho nemoci, díky které přijde a odkážeme ho buď na infekčního specialistu tady v nemocnici nebo v místě jeho bydliště,” sdělil nám sekretář České společnosti AIDS pomoc Július Szabó.

Služba je zaměřena nejen na rizikové skupiny lidí, vědět o případné nemoci je důležité pro všechny. “Vlastně člověk, který ví o svém statusu HIV, ví, že je HIV pozitivní, tak může začít s léčbou, to znamená, že ten vir v jeho těle nenapáchá tolik škody nebo téměř žádnou škodu. Nepropukne u něj rozhodně AIDS, pokud začne včas brát léky,” dodal Július Szabó. Testování na HIV, syfilis nebo žloutenku typu B a C může využít každý zájemce, který splní jednu podmínku. “Musí vyplnit před-testový dotazník. Může ho vyplnit anonymně doma, kdy mu ten test vygeneruje kód, který nám musí sdělit nebo v poradně, kde je přítomen poradce,” řekl vedoucí poradny Petr Vaníček. Součástí poradny je vlastní uzavřená čekárna. Samotné testování pak probíhá v ordinaci. “Na HIV například jsou vyhodnoceny do pár minut, kdyby se jednalo o testy na žloutenky nebo syfilis, čeká se 20 minut než se test vyhodnotí,” doplnil Petr Vaníček.

Od jejího otevření využili nabízené služby 4 lidé. “Ten zásadní význam anonymního odběru spočívá v tom, že bychom touto cestou chtěli zajistit, aby potencionální zájemci o vyšetření se nestyděli přijít a navštívit odbornou poradnu, případně odběrové místo,” dodal ředitel Orlickoústecké nemocnice Jaroslav Kajzr. Anonymní testování probíhá pravidelně každý pracovní čtvrtek od 15 do 18 hodin.