ČESKÁ TŘEBOVÁ – Získat bronz není pro soutěžící žádná sláva. Ovšem dostat se k němu na mezinárodní olympiádě v Kolumbii a v konkurenci 527 matematiků z 97 zemí světa, to už je slušný úspěch. Povídali jsme si o něm se septimánem českotřebovského gymnázia Radovanem Švarcem.

Dostat se do Kolumbie byl Radovanův cíl loňského roku. Propracoval se k němu každodenní pílí a úspěchy v matematické  olympiádě. Jak sám říká, zařadil se letošním rokem mezi lepší polovinu světa těch, co matematiku umí. Chce proto jít dál a současný výsledek z mezinárodní olympiády ještě vylepšit, nejlépe prvním nebo druhým místem, protože za letošním vítězem, podle svých slov, zase až tak velkou bodovou ztrátu neměl.

Kde až je hranice, která ho v soutěžení zastaví, to Radovan zatím neví. Že ale budoucí profesi bude vládnout matematika, je už dnes víc než jisté. Podřizuje tomu i svoje budoucí studium, například na Matematicko-fyzikální fakultě na Univerzitě Karlově v Praze, kde si korespondenční soutěží v matematice zajistil přijetí bez přijímacího řízení už několikrát. Po loňském druhém místě v inteligenční soutěži a letošním bronzu z matematické olympiády v Kolumbii by byla kvalifikace a umístění na příští Mezinárodní olympiádě třetí v sérii matematických úspěchů Radovana Švarce. Ten hodlá přípravu pojmout tak, aby se k cíli, absolutně ji vyhrát, dostal co nejblíže.