ÚSTÍ NAD ORLICÍ / PRAHA – Příjemná zpráva dorazila v těchto dnes na orlickoústeckou umprumku. V rámci vyhlášení celostátního kola výtvarné soutěže Nezapomeneme figuruje mezi neúspěšnějšími studentka oboru grafický design Věra Kaňková. V loňském školním roce se, ještě coby žákyně druhého ročníku, rozhodla zajímavým způsobem ztvárnit zadané téma holocaustu.

Motivace pro studenty
„Jakmile nám paní učitelka řekla o této soutěži, okamžitě jsem věděla, že se jí chci zúčastnit. S návrhem na obraz jsem neměla problém. Okamžitě se mi vybavil v mysli. Jako bych na tuto příležitost již čekala,“ uvádí autorka v doprovodném textu, který spolu s obrazem zaslala.

Spolek W&ART, který ve spolupráci s Karlovou univerzitou soutěž vyhlásil, ocenil ze širšího výběru přibližně osmdesáti prací jedenáct nejlepších. Některým z nich se pak dostalo pocty v podobě prezentace ve starobylých prostorách pražského Karolina. Dílo Věry Kaňkové s ústředním motivem zlaté říšské orlice mezi nimi nechybí. „Bohužel kvůli pandemickým podmínkám byla přehlídka v omezeném počtu lidí a bylo možné pozvat na otevření výstavy jen autory a školy oceněných děl,“ přiznává jeden z pořadatelů akce Martin Štorkán.

Výstava online
Možnost seznámit se s pozoruhodnou expozicí máte ovšem i tak. Na webu pořádající organizace (http://worldart.cz/wp-content/themes/wineart_responsive/holocaust/) totiž najdete precizně zpracovanou virtuální prohlídku. „Věříme, že bude významnou propagací šikovných žáků, studentů a samozřejmě škol, které je vedou,“ podotýká Martin Štorkán.

Podle informací, které jsou k dispozici na stránkách pořádající organizace, by na krajské a celostátní kolo měla navázat zahraniční prezentace výstavy, kde by Česká republika měla mít své zastoupení. Význam akce dokládá fakt, že záštitu nad ní převzali mimo jiné předseda poslanecké sněmovny Radek Vondráček a ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Úspěch mladé výtvarnice, která patří ve svém ročníku k nejlepším, potěšil ve složité situace na umprumce snad všechny. Radost měla také Veronika Novotná, třídní učitelka Věry Kaňkové. „Myslím si, že je to krásný úspěch. A věřím, že bude motivovat studenty v této nelehké době k další tvorbě,“ je přesvědčena vyučující.

Mgr. Jan Pokorný