ÚSTÍ NAD ORLICÍ, LANŠKROUN – Letos poprvé štěkali v orlickoústeckém útulku psi na Ježíška. Ve zrekonstruovaném areálu Na trati jim kvůli tomu nazdobili vánoční stromeček.

Podle provozovatele Jaroslava Kováře pod ním skončilo mnohem více dárků než obvykle. Celkem se letos v orlickoústeckém útulku vystřídalo přes 90 psů. Přes 2/3 jich postupně odešlo k novým páníčkům, zbývajícím šestnácti vánoční pamlsky darovali milovníci psů. Z města a okolí si jich nakonec do útulku Na trati našlo cestu okolo 40. O zbytek nadílky se už podruhé postarali organizátoři celostátního projektu „Pomozte naplnit misky v útulcích“. Při současném stavu 16 psů by mělo dodané krmivo vystačit na zhruba tři měsíce. Na Ježíška si tradičně zaštěkalo také 26 dočasných obyvatel psího útulku v Lanškrouně. Letos to bylo v kombinaci se Dnem otevřených dveří. Z pohledu vedení útulku šlo o zatím nejúspěšnější darovací akci s účastí stovek lidí. Tak, jak byli lidé více štědří v dárcích pro psy v útulcích, projevovali také větší zájem o jejich obyvatele a některé si z návštěvy ihned odváželi domů.

Dobrou zprávou z obou útulků bylo také přečkání letošního hlučného Silvestra bez jakéhokoliv nečekaného přírůstku. Všechny odchycené a petardami vylekané psy se nakonec podařilo vrátit jejich majitelům.