Čenkovice, foto: Pardubický kraj

PARDUBICKÝ KRAJ – již 16. ročník soutěže O perníkovou popelnici, ve které obce a města soutěží v třídění odpadu, nepřinesl žádné velké překvapení. Absolutním vítězem se stejně jako v loňském roce stala obec Čenkovice. Z větších měst opět bodovala Choceň. Největším skokanem ročníku se stala obec Břehy na Přeloučsku.

Zástupci obcí si ocenění přebrali v prostorách společenského sálu na Zámku Pardubice. Kromě finanční odměny na ně, stejně jako každý rok, čekala originální popelnice z perníku. „Často říkám, že všechno je o lidech. Ani v této soutěži to není jinak. Kdyby občané zodpovědně nepřistupovali k třídění odpadu a nezáleželo jim na pořádku v blízkosti svých domovů, tak by tu dnes jejich starostové s takovým oceněním nestáli. Je to samozřejmě i o tom, kolik finančních prostředků obce na odpadové hospodářství vynaloží, ale zodpovědný přístup je na prvním místě. Některé vítězné obce jsou zároveň oblíbenými turistickými místy, kam jezdí během roku hodně návštěvníků. O to je pro ně třídění složitější, ale na základě výsledků této soutěže je vidět, že se s tím umí výtečně vypořádat,“ sdělil radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil, který zároveň jako starosta města Hlinska přebral první cenu za zpětný odběr elektrozařízení.

První místo v kategorii obcí do 300 obyvatel získaly Čenkovice, v kategorii do 2 000 obyvatel obec Pastviny, v kategorii nad 2 000 obyvatel zvítězila Choceň. Tradiční součástí soutěže je i ocenění obcí, které si dobře vedly ve zpětném odběru vysloužilého elektra kolektivních systémů Elektrowin a ASEKOL. V této kategorii bodovala města Seč, Hlinsko a Jablonné nad Orlicí, obce České Libchavy a Kameničky, speciální cenu získala Chrudim.