ČESKÁ TŘEBOVÁ – V červnu byla prezentována revize původní hlukové studie, která určila, že v návaznosti na plánovanou obnovu železniční trati na území města se budou odhlučňovací opatření budovat pouze tam, kde hluk překročí hranici čtyřiašedesáti decibelů.

Na veřejném projednání se ukázalo, že nové skutečnosti některým vyhovují, jiným nikoli. Vedení radnice proto průběžně jedná s investorem stavby, tedy Správou železniční dopravní cesty. “My jsme se SŽDC se dohodli na tom, že oni do konce října, projednají, protože oni jako investor jediní to mohou udělat, s hygienou, zda by bylo možné v ulicích Slovanská a Tykačova nahradit protihlukové stěny individuálními opatřeními,” sdělil OIK TV místostarosta města Dalibor Zelený.

Pokud by takový postup nebyl schválen, připravuje město náhradní řešení, o jehož osudu rozhodnou zastupitelé. OIK TV se od SŽDC podařilo získat vizualizace navržených stěn v ulicích Slovanská a Tykačova (naleznete je v galerii). Je však třeba dodat, že se jedná o pracovní verzi. “Územní řízení řeší pouze umístění stěn, jejich vzhled a použité materiály budou specifikovány až v navazujícím stupni, tedy v dokumentaci pro stavební povolení,” uvedla mluvčí SŽDC Nela Friebová.

Finální podoba a další podrobnosti by měly být připraveny v součinnosti s městským architektem. Radnice se s investorem stavby pokouší vyřešit i případy, kdy lidé nejprve odmítali vysoké bariéry, ale po změně metodiky a faktu, že v blízkosti jejich bydliště nakonec žádné protihlukové opatření nebude, by nějaké přece jen požadovali. “Jsme projednali se SŽDC i tu možnost, že v rámci územního řízení se umístí tam, kde lidé naopak chtěli ty stěny zpátky, poté co novou protihlukovou studií zmizely, že by se umístily alespoň pevné rozebiratelné ploty z důvodu bezpečnostních, které by částečně zabránily tomu hluku,” informoval místostarosta města Dalibor Zelený. O takovém východisku se uvažuje v úseku Vily-odbočka Parník.

V souvislosti s již zmiňovanou ulicí, která získala jméno podle zakladatele českotřebovského městského muzea, byl přislíben vznik dalších dokumentů. “Zpracována byla studie oslunění v lokalitě ulice Tykačova, která prokázala, že navržené protihlukové stěny nemají za následek zhoršení světelných poměrů v dotčené lokalitě,” řekla mluvčí SŽDC Nela Friebová.

Přestože se investor stavby snaží shromáždit veškerou dokumentaci pro územní řízení, aby mohl v roce 2023 začít stavět, mohou ještě v průběhu realizace projektu nastat určité úpravy. “Oni postaví jenom přípravu pro ty protihlukové stěny, poté bude provedeno znovu přeměření, znovu bude zainteresována hygiena. Pokud se ukáže, že někde se ty podmínky natolik zlepšily, že ty stěny nejsou potřeba, tak tam nebudou,” doplnil místostarosta města Dalibor Zelený.

Ucelené podklady pro další postup má město získat v dalších týdnech, aby se jimi do konce roku mohli zabývat jak radní, tak zastupitelé.