ČESKÁ TŘEBOVÁ – Loni v dubnu se obyvatelé města dozvěděli o tom, že v souvislosti s plánovanou modernizací koridoru mají podél železniční trati vyrůst protihlukové stěny. Značná část veřejnosti odmítla jejich navrhovanou výšku. Možná i díky protestní petici se investor stavby, jímž je Správa železniční dopravní cesty, rozhodl, že nechá vypracovat revizi původní hlukové studie.

Výsledek přezkumu vnesl do problematiky nové světlo. “Podle nových předpisů jsme schopni zaručit ochranu obyvatel proti hluku i za použití daleko nižších protihlukových stěn a došlo i k jejich značné redukci,” sdělil OIK TV mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Iliaš. “Ta studie počítá s tím, že namísto původních necelých 6 kilometrů zdí tady bude 950 metrů protihlukových stěn. A i ta výška se snížila. Přibližně o 2 metry,” doplnil místostarosta města Dalibor Zelený.

Vedení města má nové podklady k dispozici a 23. května v odpoledních hodinách s nimi seznámí obyvatele ulic sousedících s tratí. “V rámci stavebního řízení prostě to město k tomu musí zaujmout nějaký postoj a my chceme, aby to byl postoj, který bude v souladu s tím, co si přejí lidé, kteří tady v tom městě žijí, proto jsme zvolili tenhle postup,” řekl místostarosta Zelený.

Široká veřejnost se o aktuálním stavu věcí dozví více začátkem června. Na plánované setkání mají dorazit i zpracovatelé zmiňované revidované hlukové studie. “Kteří budou občanům vysvětlovat ten posun, jakým způsobem vlastně Správa železniční dopravní cesty dokáže teď dodržet ty přísné hlukové limity za použití jiných technologií,” uvedl mluvčí SŽDC Marek Iliaš.

Veřejné projednání se uskuteční 3. června ve velkém sálu Kulturního centra Česká Třebová od 14 hodin.