ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V pravidelných intervalech je ve městě svážen separovaný tříděný odpad. Ten je v rámci systému nazvaného “Dům od domu” shromažďován v pytlech. Tento způsob nakládání s plasty, papírem a dalšími odpadovými složkami funguje již několik let a má mít tři základní přínosy, o nichž bude řeč později. “Vidíme za ty 4 roky, že ten nárůst doopravdy těch separovaných složek je. Nejvíce zaznamenáváme nárůst u plastu. Je to samozřejmě i s ohledem na klimatické podmínky, které v loňském roce byly, takže tam jsme vytřídili více jak o 40 tun plastu víc,” ohlédl se za rokem 2018 místostarosta města Jiří Preclík.

Separované třídění má ulehčit životnímu prostředí. Další motivací může být to, že obyvatelé města, kteří takzvaně pytlují, mohou ročně ušetřit až 200 korun na poplatníka. “Za rok 2018 předpokládáme vyplacení zhruba 865 000 korun na slevách, což je zhruba o 100 000 víc než v roce 2017,” sdělil OIK TV místostarosta Preclík.

Někteří už se do systému “Dům od domu” zapojili. “Myslím si, že to má význam. Jednak pro životní prostředí a jednak proto, že ušetříme. Za loňský rok jsme ušetřili 170 korun za náš barák,” uvedla jedna z dotazovaných obyvatelek města. “My odpad třídíme a jsme právě zapojeni v tom systému, takže máme doma pytle a třídíme to podle toho,” doplnila další obyvatelka.

Zefektivnění třídění přináší užitek také městu. “Samozřejmě se snažíme minimalizovat poplatek za svoz komunálního odpadu na skládku, skládkovné, čím samozřejmě víc vytřídíme, tak se nám dostane méně odpadu do těch černých popelnic, kde to skládkovné je vysoká částka,” řekl místostarosta města Jiří Preclík.

Každý, kdo by chtěl ulehčit životnímu prostředí a rodinnému rozpočtu, se může zaregistrovat a začít s pytlovým sběrem tříděného odpadu.