LETOHRAD – Slavnostního aktu otevření zrekonstruované budovy Průmyslové střední školy v Letohradě se zúčastnili zástupci školy, města Letohrad, Pardubického kraje a firem, které se na stavbě podílely. Došlo i na přestřižení pásky. Všichni zúčastnění si poté mohli celou budovu prohlédnout. “Uvnitř vznikly učebny a odborné dílny, které používají stroje, které dneska používají firmy a tím pádem vlastně budeme učit žáky na zařízeních, které se běžně v praxi používají,” řekl ředitel školy Jiří Štěpánek. Uvnitř se nachází dvě učebny a dvě dílny. V jedné z nich mají žáci k dispozici CNC stroje. “Druhá dína slouží žákům, kteří se učí v oborech elektro. To znamená elektrikář silnoproud a slaboproud a je to dílna, kde mají žáci potřebné panely u těch jednotlivých pracovišť obsahující veškeré vybavení pro elektrikáře,” přiblížil Jiří Štěpánek.

Záměr zrekonstruovat budovu s dílnami vznikl před čtyřmi lety, kdy se, dle slov Martina Netolického, škola potýkala s nedostatkem uchazečů o studium. “Tyto dílny byly velmi zaostalé, de facto ve stavu ze 70 let. Proto jsme se dohodli, že určitým impulzem může být přístavba a přestavba stávajících objektů. Dnes máme hotové laboratoře a dílny pro výuku odborných technických předmětů,” sdělil nám Martin Netolický. “Kdo znal tyhle dílny, tak si musel říct, že to opravdu není škola hodná tohoto tisíciletí, to byl tak zanedbaný areál. Na druhou stranu teď je to zase chlouba, takže je to opravdu ode zdi ke zdi,” prozradil starosta města Petr Fiala.

Investice vyšla na téměř 60 milionů korun a podílely se na ní dva evropské projekty, IROP a operační program Životního prostředí. Podpora této technicky zaměřené školy nebyla pro Pardubický kraj jediná investice. “V posledních dvou letech se podařilo Pardubickému kraji investovat do středních škol částku ve výši zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Školy se dočkaly nového moderního vybavení strojů, laboratoří, zvýšení konektivity v učebnách výpočetní techniky,” doplnil Bohumil Bernášek.