ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Loni na podzim byla zahájena přestavba objektu v ulici Československé armády. Někdejší internát zdravotnické školy se má stát novým útočištěm pro klienty stacionáře. Jejich stěhování se však prozatím odkládá.

Přestavbě budovy, která byla na město Ústí nad Orlicí převedena Pardubickým krajem pod podmínkou, že bude využita pro sociální služby, jsou možná hvězdy nakloněny tak napůl. Nejprve došlo ke komplikacím s výběrovým řízením na dodavatele stavby, v současné době byl pozměněn termín dokončení. “Stavba určitě nepostupuje tak, jak bychom si třeba všichni představovali. Je to z různých důvodů, dodávky materiálu, kapacity řemeslníků na stavbě a podobně,” řekl během kontrolního dne projektant Martin Kozáček.

I přes zdržení byly některé z úkonů dokončeny, jiné k tomu mají blízko. “Úprava vnitřních omítek, podlahy, dále se dělá instalace topení a průběžně jsou montována okna,” shrnul dosavadní průběh referent odboru rozvoje města Městského úřadu Ústí nad Orlicí Tomáš Knapovský.

Zhotoveny však musí být další práce. “Čeká nás dodělávka vnějšího opláštění budovy. Zateplení, fasáda, dále úprava schodiště, podlahy a následovat budou instalace kuchyní a gastro vybavení,” dodal Tomáš Knapovský.

Pro nové obyvatele, jimiž budou klienti Stacionáře Ústí nad Orlicí, měla být budova připravena letos na podzim. Termín dokončení byl ale na žádost zhotovitele díla prodloužen do poloviny prosince 2019. “Smlouva o dílo řeší vlastně sankce za nedodržení termínu, takže pokud by tahle situace nastala, kterou nepředpokládáme, tak samozřejmě město bude uplatňovat penále za prodlení stavby,” uvedl místostarosta města Jiří Preclík.

Celkové náklady tento projekt by se měly pohybovat okolo 35 milionů korun. Většina bude hrazena z dotace.